Powered by Smartsupp

Druhy kávy

Si správny kávičkár? Poznáš základné druhy kávy?

Espresso

Espresso je to najzákladnejšie, čo si môžete objednať. Ale práve v jeho jednoduchosti je krása! U espressa si dokážete vychutnať skutočne dobrú kávu v jej plnej kráse. Ide o 30 ml kávy extrahovanú zhruba 20 - 30 sekúnd pod tlakom 9 barov. Ak budete chcieť dvojitú dávku, objednajte si espresso doppio.

Lungo

Rovnako ako nasledujúce Americano je Lungo určené tým, ktorí majú radšej väčšiu šálku kávy. V podstate sa jedná o espresso doliate horúcou vodou v pomere 1:1.

Au Lait

Vznešený názov pre klasickú kávu s mliekom. Nemusí byť nutne pripravená z espressa, ale pokojne z filtrovanej kávy. Väčšinou sa pripravuje v pomere 1: 1, ale záleží na vašej chuti :-)

Caffè Latte

Caffè Latte je veľká káva - vždy s objemom cez 250 ml. Od Cappuccina sa líšia tak objemom, ako aj podielom mliečnej peny. Tradične ju dostanete pripravenú do šálky s uškom. V súčasnosti sa neteší takej obľube ako niektoré jej alternatívy ...

Flat white

Alias "najviac hipster káva" posledných rokov. Jedná sa o dvojité espresso doplnené približne jedným centimetrom mlieka a mliečnej peny a rovnako ako ďalšie kávy s mliečnou penou na povrchu, môže byť ozdobené "Latte artem" - to sú tie obrázky na povrchu kávy vytvorené špecifickým liatím mlieka do hrnčeka.

Viedenská káva

Viedenskú kávu asi pozná každý. Keď si ju objednáte v reštauráciách a krčmách nevalnej povesti, obdržíte väčšinou poriadneho turka zaliateho kopcom šľahačky v spreji. Správne by sa ale malo jednať o predĺžené espresso (ak ste dávali pozor, viete že máme na mysli Lungo) s vrchovatou lyžicou pravej šľahačky.

Ľadová káva

Ľadová káva býva väčšinou vydaná napospas krčmárom a kaviarňam a jej výsledné zloženie býva ovplyvnené tým, čo práve nájdu. Okrem espressa tak často obsahuje zmrzlinu, studené mlieko, šľahačku alebo ochucovadlá ako je čokoláda alebo karamel.

Affogato

Na Slovensku je relatívne nový druh kávy, ktorý sa ale rýchlo usadil vo všetkých väčších mestách. Jedná sa o jeden kopček zmrzliny vo vychladenom pohári zaliaty espressom. Lepšie chutí s menej výraznými príchuťami zmrzlín ako je napríklad vanilková alebo smotanová. Existuje aj "Affogato doppio" - dvojitá porcia.

Ristretto

Ristretto je v podstate len menšie espresso s objemom 20 ml. Oproti espressu je menej horké a naopak sladšie a kyslejšie. Nemyslite si, že menšie espresso sa volá piccolo, hipsterskí kávičkári by sa vám vysmiali a poučili by vás, že piccolo neexistuje :-)

Americano

Podobne ako Lungo je Americano klasické espresso doplnené horúcou vodou, v tomto prípade vo väčšom množstve a to až 1: 5 (1 diel espressa a 5 dielov vody). Správne by vám mali v kaviarni doniesť klasickej espresso a horúcu vodu vedľa v nádobke tak, aby ste si mohli kávu "dotvoriť" podľa svojho gusta.

Macchiato

Macchiato v taliančine znamená "bodkovaný" alebo "škvrnitý". Táto káva bola zrejme pomenovaná po drobných bublinkách (škvrnkách) v mliečnej pene, ktorú nájdete hore. V súčasnosti sa jedná väčšinou o "mikropenu" vzniknutú šľahaním mlieka vodnou parou.

Cappucino

Cappuccino patrí so svojím objemom 150 - 180 ml k stredne veľkým kávam, a preto je možno jeho obľuba tak vysoká. Existuje niekoľko variant. Pôvodne obsahovalo 2 cm vysokú penu "posadenú" na horúcom mlieku, teraz sa skôr stretnete s mikropenou, ktorá je previazaná s mliekom a jej chuť je príjemne zamatová. Môžete sa stretnúť aj s tým, že sa vás v kaviarni opýtajú, či chcete navrch čokoládu, kakao alebo škoricu.

Mocha

Mocha alebo tiež mochaccino, je čokoládou ochutená varianta Caffè Latte. Zloženie je teda rovnaké ako u spomínanej kávy, býva ale doplnená čokoládovým sirupom alebo kakaovým práškom. Hoci je to káva chutná, medzi znalcami kávy nie je príliš obľúbená, pretože čokoláda prebije chuť kávy.

Írska káva

Írska káva nevyzerá tak, ako ju dostanete vo väčšine bežných reštaurácií, teda turek s lacnou whiskey a kopcom šľahačky v spreji. Správne by to mal byť nápoj z filtrovanej kávy alebo espressa s objemom 2,3 dcl obsahujúca 3 - 4 cl kvalitnej írskej whiskey 2 centimetre vychladené vyšľahanej smotany (ale pozor, šľahačka musí byť stále tekutá!).

Frappé

Frappé je skvelá letná varianta kávy, ktorá vás počas horúcich dní za chvíľku osvieži. Väčšinou je ale pomerne sladká, a preto tým, ktorým to vadí, odporúčame radšej napríklad Cold Brew. K príprave frappe použijeme rozpustnú kávu alebo espresso a cukor (alebo cukrový sirup), ľad a mlieko. Všetko v šejkri dôkladne pretrepeme, aby vznikla dlho držiace pena.


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky