
Arabica alebo Robusta?
Poznáš rozdiel medzi Arabicou a Robustou?
Rozšírené názvy, ktoré poznajú asi všetci Arabika (Coffea arabica) a Robusta (Coffea Canephora). Čo znamenajú, aký je medzi nimi rozdiel ale aj veľa iného sa dozviete v tomto článku. S kávovníkovým krom, ktorého plody sa nazývajú čerešne sa stretávame najmä v tropických a subtropických oblastiach po celom svete. Pestuje sa vo viac ako 80 krajinách sveta. Podľa druhu dorastajú niektoré kávovníky až do výšky 15 metrov. Vyklíčenie semienka kávovníka trvá 3 až 4 týždne. Prvú úrodu však prinesie až po viac ako 3 rokoch. Plody dozrievajú v rozmedzí 9 až 15 mesiacov a preto sa zbierajú postupne.

Arabica
Arabika sa pestuje vo výškach od 600 do 2000 m.n.m. Dorastá do výšky až 3
metrov a prvú úrodu plodí po 4 až 5 rokoch. Je náchylná na rastlinné
choroby a preto jej pestovanie je aj náročnejšie. Tvorí okolo 65% svetovej
produkcie. Oproti Robuste obsahuje asi 2x menej kofeínu. V chuti kávy
pripravenej zo zŕn Arabiky môžeme cítiť ovocnejšie chute a trocha viac
kyslosti. Konečná chuť však závisí od mnoho iných faktorov napríklad ako
bola káva spracovaná, pražená a najmä pripravená. Medzi najznámejšie
odrody Arabiky patria napríklad: Geisha, Typica, Bourbon, Caturra,
Pacamara, Maragogype.
Robusta
Robusta sa pestuje vo
výškach od 300 do 700 m.n.m. Oproti Arabike môže dorastať až do výšky 15
metrov. Je odolná voči chorobám a menej náročná na pestovanie. Prvú
úrodu plodí už po menej ako 2 rokoch. Obsahuje niekedy až 2x viac
kofeínu ako Arabika. Preto ľudia, ktorí pijú kávu najmä kvôli kofeínu by
mali siahať skôr po zmesiach obsahujúcich Robustu. Robusta vyniká
horkou chuťou a zemitosťou.

Rozdiel medzi Arabikou a Robustou môžeme vidieť na prvý pohľad. Zrno
Arabiky je ploché a dlhšie. V strede sa väčšinou nachádza zakrivená
ryha. Zrno Arabiky má peknú niekedy až tmavo zelenú farbu. Zrno Robusty
je vypuklejšie a guľatejšie. Farebnosť sa ťahá skôr k hnedastým tónom.
Niekto
by mohol namietať, že najlepšia káva je iba z odrody Arabika avšak aj
Robusta má svoje špecifické chuťové profily, ktoré môžu mnohým ľudom
lahodiť viac ako chute Arabiky. Preto sa vytvárajú zmesi použitím
kávových zŕn Arabiky aj Robusty. Nepozerajte len na rozdiel Arabika vs
Robusta ale dbajte aj na iné faktory ako napríklad dátum praženia alebo
čerstvosť mletia. V neposlednom rade dbajte najmä na Váš vlastný názor
či Vám káva chutí alebo nie, pretože to je to hlavné.
